Hogyan is készül a Csokoládé? – Infógrafika

Hogyan is készül a csokoládé?

Ha be szeretnéd illeszteni ezt a grafikát a weblapodba, nyugodtan. Csak kérem linkeljél vissza ere a cikkre vagy használd ezt a kódot:

Kakaófa palántázás

A kakaófákat magvakból vagy szárazatokból termesztik a faiskolákban és átültetik a területre. A termesztők gyakran termesztenek kakaótartalmú növényeket a nagyobb terméstermelő fák, például a banán és a kókuszdió termesztése alatt.

Szüretelés

Amikor már elég érett a kakaófa termése, egy macsétával levágják a fáról, majd felnyitják és eltávolítják belőle a kakaóbabokat és a termés húsát, a pulpát. Minden termés 25-50 magot (kakaóbabot) tartalmaz, a lédús húsba (pulpába) ágyazva.

Kakaóbab betakarítása

A kakaó közepében rejlenek a kakaóbabok. Feltörik a kakaó-t és kiszedik a magokat amik egy világos puha belső héjban vannak. 

Fermentálás

A termesztők 5-7 napig ládákban fermentálják a kakaóbabot. Pár naponta átforgatják, hogy átszellőzzön, és hogy egyenletes legyen a fermentálás. A kémiai folyamatok meggátolják a csírázást és megváltoztatják a magok ízét.

Szárítás

Közel egy hétre kiteszik a kakaóbabot a napra, és rendszeresen átforgatják, hogy egyenletesen kiszáradjon.

Egyes termesztők járkálnak a kakaóbabok felett szárítás közben, így segítve az egyenletes száradást.

Pörkölés

Pörkölés során a kakaóbab telt ízt kap, leválik a héja és elpusztulnak a baktériumok. Hagyományos sütőben is lehet kakaóbabot pörkölni.

Aprítás & Rostálás

Miután kihűlt, felaprítják a kakaóbab szemeket. A vékony héj leválik a töretről.

A kakaóbab vékony héját ráfújt levegővel távolítják el, hogy csak a töret maradjon meg.

Őrlés & finomítás

A töretet addig őrlik tovább, amíg sűrű kakaómasszát nem kapnak. A súrlódási erő megolvasztja a töretet, és ennek hatására kiválasztódik belőle a kakaóvaj.

Dúsítás & Konsírozás

Cukrot és kakaóvajat adnak a kakaórnasszához. Tejporral és más ízesítőkkel is ilyenkor szokták dúsítani.

Akár napokig kevergetik és levegőztetik az olvadt csokoládét.

Hűtés, temperálás & öntés

Nagy tartályokba öntik a csokoládét, hogy kihüljön. Előfordul, hogy hetekig pihentetik a tömör csokoládét, hogy még teltebb ízvilág alakuljon ki. Ez utan felmelegítik, majd újra lehűtik egy bizonyos hőfokra a tökéletes kristály szerkezet elérése érdekében.

Most már csak formába öntik, és végre kész a csokoládé!

Ezeket tudtad már a csokoládérol?

Fajtái

Criollo: jelentése: „bennszülött”. A legritkább és legfinomabb kakaófajta.

Forastero: jelentése: „külföldi, jövevény”. Ennek a fajtának az íze kesernyésebb, és kevésbé változatos, de erős íz világot hordoz.

Trinitario: Mint azt a neve is sugallja, Trinidadból szár­mazik. Ez az előző két kakaóváltozat keresztezésével létrehozott hibrid.

Nacional: Ennek a kizárólag Ecuadorban termesztett fajtának a babjai jellegzetes virágillatú és fűszeres aromájukról híresek, amit rövid ideig tartó erjesztés során érnek el.

Hazája

A kakaót az egyenlítő körül az északi szélesség 10º és a déli szélesség 10º között termelik, ahol az éghajlat alkalmas a kakaófa növekedéséhez.

A legnagyobb kakaótermelő országok Elefántcsontpart, Ghana és Indonézia.

Előnyei

1. Jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek

2. Csökkenti a szélütés kialakulásának esélyét

3. Ásványi anyagokban gazdag

4. Csökkenti a koleszterinszintet

5. Jó a bőrnek

6. Segíthet a fogyásban

7. Jó az anyának és a babának

8. Megelőzheti a diabéteszt

9. Az agy működésére nézve is kedvező

10. A csokitól jobb lesz a közérzetünk

Ha tetszik, oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük